Waarom moet je letten op keurmerk voor acupunctuur Amersfoort?

Wist jij dat iedereen zich acupuncturist mag noemen? Echt waar, het is geen beschermd beroep. Tussen bijvoorbeeld praktijken voor acupunctuur Amersfoort kunnen mensen zitten die geen opleiding hebben of geen controle van een beroepsvereniging krijgen. Gelukkig zijn de meeste praktijken wel aangesloten bij een beroepsvereniging. Er zijn echter meerdere verenigingen en niet iedere beroepsvereniging is hetzelfde. Dit artikel geeft jou meer informatie over de keurmerken waarop je moet letten. Naast veiligheid en gezondheid is er nog een belangrijke reden waarom zo’n keurmerk of lidmaatschap van een vereniging noodzakelijk is. Hierover lees je straks meer.

Praktijk acupunctuur Amersfoort met NVA erkenning

Een praktijk voor acupunctuur Amersfoort met een lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur kom je het meeste tegen. Je herkent dit lidmaatschap aan de afkorting NVA of aan het logo, deze lijkt op de helft van een Yin Yang symbool. Deze vereniging is de oudste en meest bekende. De vereniging bestaat sinds 1978 en veel praktijken zijn erbij aangesloten. Niet alleen vanwege de kwaliteitscontrole en kennisfunctie, ook omdat deze vereniging zich actief inzet om acupunctuur meer onder de aandacht te brengen. Een acupunctuurpraktijk Amersfoort heeft hier ook baat bij doordat het meer cliënten op kan leveren.

ZHONG, een bredere vereniging

Wanneer je je verder verdiept in Chinese geneeswijzen dan kom je de naam ZHONG ongetwijfeld tegen. Deze vereniging heet voluit: Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG) en herken je aan een rood logo met een gestileerde naald. Deze vereniging kom je ook tegen bij andere praktijken, denk aan behandelaars met (Chinese) kruiden, zoals de bekende moxa therapie, en verschillende Chinese massage methodes. ZHONG heeft als doel de kwaliteit en kennis in het netwerk te verbeteren en samenwerkingen tussen verschillende nationale en internationale behandelaars te bevorderen.

Het NAAV keurmerk bij acupunctuur Amersfoort

Bij acupunctuur Amersfoort, en dan specifiek bij acupunctuur artsen, kom je vaak de afkorting NAAV tegen. Een lidmaatschap bij NAAV, Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging, biedt een strenge kwaliteitscontrole. Een behandelaar voor acupunctuur met NAAV keurmerk is een arts die als specialisatie acupunctuur heeft. Dit kunnen bedrijfsartsen, medische specialisten, huisartsen of zelfs tandartsen zijn. Je weet met dit keurmerk dat je met een arts te maken hebt. 

Zegt een keurmerk alles?

Keurmerken als NVA en ZHONG zou je bijna als essentieel kunnen zien om een beeld van de kwaliteit en kennis van de behandelaar te krijgen. NAAV gaat nog een stap verder, echter een arts is niet per se beter dan een goede acupuncturist die geen geneeskunde gestudeerd heeft, maar alleen een opleiding tot acupuncturist gevolgd heeft. Zoek je naar acupunctuur Amersfoort, houd dit dan in gedachten. Er is echter nog één zeer belangrijk punt om op te letten. Dit heeft met de financiële kant te maken.

De verzekeraar vergoed alleen erkende behandelaars

Goed om te weten: verzekeraars vergoeden alleen acupuncturisten die aangesloten zijn bij een bepaalde branchevereniging. Controleer dit voor je een behandeling ondergaat bij acupunctuur Amersfoort met het risico dat je deze volledig zelf moet betalen. Per verzekeraar kunnen de eisen aan het keurmerk of lidmaatschap van branchevereniging verschillen. De vergoeding voor acupunctuur is in 2022 beperkt tot acupuncturisten die een NAAV of AVIG (Artsen Vereniging Integrale Geneeskunde) lidmaatschap hebben. Bovendien moet de arts een geldige AGB-code (Algemeen GegevensBeheer-code) hebben. Check dus bij je zorgverzekering en bij de behandelaar of je wel een vergoeding krijgt. Als jouw verzekeraar het niet vergoedt, kan dit zelfs een reden zijn over te stappen naar bijvoorbeeld een verzekeraar die met een NVA of ZHONG erkenning genoegen neemt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *