relatiegezondheid

Hoe relaties onze gezondheid beïnvloeden

Hoewel persoonlijke relaties een belangrijke invloed hebben op ons leven, staan we vaak niet stil bij de invloed die ze hebben op onze gezondheid, wat hier ook goed bij kan helpen is een relatieredder ritueel. Studies tonen aan dat mensen die betrokken zijn in positieve relaties met familie en vrienden over het algemeen gelukkiger zijn en langer leven dan mensen die geïsoleerd zijn.

Bij het zoeken naar manieren om onze persoonlijke gezondheid te beheersen en te verbeteren, is het de moeite waard na te denken over de invloed van onze relaties op onze lichamelijke gezondheid en ons emotionele welzijn. Er kunnen zeker positieve effecten zijn. Als we ons bijvoorbeeld omringen met mensen die gezond eten en sporten, is de kans groter dat we hetzelfde gedrag gaan vertonen. Relaties kunnen ook negatieve gevolgen hebben. Hoewel elke situatie anders is, zijn hier enkele veel voorkomende gezondheidsproblemen die kunnen worden beïnvloed door familie en sociale relaties.

Depressie

Hoewel deze aandoening vele oorzaken heeft, kunnen onstabiele relaties met familieleden en goede vrienden bijdragen aan depressie zegt een werknemer van relatieredder. Frequente negatieve interacties met echtgenoten en kinderen kunnen leiden tot stemmingswisselingen en emotioneel leed dat na verloop van tijd de lichamelijke gezondheid kan beïnvloeden.

Gewichtsbeheersing

Gewichtsbeheersing is gemakkelijker wanneer mensen tijd doorbrengen met mensen die gezond eten. Omgekeerd, wanneer we in de buurt zijn van mensen die te veel eten, is het verleidelijk om mee te doen. Sociale uitjes met vrienden en collega’s vinden vaak plaats in restaurants, waar meestal grotere porties worden geserveerd en voedsel wordt gekozen dat meer calorieën bevat en minder voedzaam is.

Alcohol- en drugsgebruik

Ook hier is de kans groter dat mensen ongezond gedrag gaan vertonen, zoals zwaar drinken of drugs gebruiken, wanneer ze tijd doorbrengen met anderen die hetzelfde doen. Hoewel dit op elke leeftijd of in elke levensfase kan voorkomen, komt het vaker voor bij tieners en jongvolwassenen.

De eerste stap naar positieve veranderingen is het herkennen en erkennen wanneer een relatie een negatieve invloed heeft op de gezondheid en het welzijn. Een huisarts is een goede bron om naar mogelijke oplossingen te zoeken, zoals doorverwijzing naar counseling of het in contact brengen met hulpbronnen of steungroepen. Als isolement een probleem is, zijn vrijwilligerswerk of lid worden van een sociale groep goede manieren om mensen te ontmoeten. Relaties zijn een essentieel onderdeel van het leven, dus het is belangrijk om die relaties aan te gaan en te koesteren die de meeste vreugde geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *