corona masker

Hoe je een maskne uitbraak kan voorkomen

Om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, maken gezichtsmaskers nu deel uit van onze dagelijkse routine. Ze zijn nu verplicht op veel openbare plaatsen in Nederland, zoals restaurants en kruidenierswinkels, als barrière tegen het nieuwe coronavirus dat zich verspreidt via ademhalingsdruppeltjes.

Als je last krijgt van puistjes door het dragen van een mondkapje dan ben je niet de enigen. Deze aandoening, bekend als “maskne” (maskeracne), is een veel voorkomende bijwerking van het dragen van een masker.

Maskerne veroorzaakt echter niet alleen puistjes. Het kan ook resulteren in huidproblemen, zoals roodheid, oneffenheden en irritatie. Het kan ook leiden tot aandoeningen zoals dermatitis en folliculitis.

Als je je zorgen maakt over maskne, of het nu acne is of andere huidklachten als gevolg van maskergebruik, lees dan verder. We zullen bespreken waarom het gebeurt en hoe je er mee om kunt gaan.

Wat je moet weten over maskne huidaandoeningen

Over het algemeen is “maskne” een overkoepelende term voor verschillende huidaandoeningen die het gevolg kunnen zijn van het dragen van een gezichtsmasker of bedekking.

Het kan gaan om:

Acne. Acne ontstaat wanneer je poriën verstopt raken met olie, dode huidcellen en vuil. Het kan puistjes of mee-eters veroorzaken. Het is waarschijnlijker als je een voorgeschiedenis van acne hebt, maar het kan iedereen treffen. Het lijkt het meest voor te komen bij mensen die chirurgische maskers en sommige soorten ademhalingsapparatuur gebruiken.

Rosacea. Als je rosacea hebt, kan het dragen van een masker onrust in je huid veroorzaken. Dit kan leiden tot puistjes en roodheid.

Irriterende contactdermatitis. Contactdermatitis treedt op wanneer je allergisch of gevoelig bent voor het materiaal van je masker. Dit kan leiden tot rode uitslag, irritatie en blaren. Het is de meest voorkomende soort maskerreactie en treft vaak de wangen en de brug over de neus. Mensen die een masker 6 uur of langer zonder pauze gebruiken en mensen met een gecompromitteerde huidbarrière lopen een groter risico. De symptomen variëren van droge, schilferende plekken tot zweren van de huid.

Atopisch eczeem. De huidsymptomen, ook atopische dermatitis genoemd, kunnen optreden of verergeren bij mensen met een gevoelige huid als gevolg van eczeem.

Periofaciale dermatitis. Dit is een aandoening waarbij kleine puistjes rond de ogen en de mond ontstaan. Dit kan gebeuren tijdens het dragen van een masker na het gebruik van cosmetica of corticosteroïde crèmes of zonder duidelijke reden.

Folliculitis. Folliculitis, of een infectie van uw haarzakjes, veroorzaakt bultjes die eruit zien als een acne-uitbraak. U kunt ook last hebben van jeuk of pijn.

Urticaria. Netelroos kan het gevolg zijn van de neerwaartse druk van sommige maskers of van contact met allergenen, zoals latex, bij mensen die daar gevoelig voor zijn. Druk-urticaria kan onmiddellijk optreden of binnen 24 uur. Allergische urticaria verschijnt meestal in één keer en verdwijnt binnen 24 uur na het verwijderen van de trigger.

Seborroïsch eczeem. Bij dit type dermatitis ontstaan vettige gele schilfers, vooral op de hoofdhuid, het voorhoofd, de wenkbrauwen en in de plooien rond de neus en de lippen. Als je al een van deze aandoeningen heeft, is de kans groter dat je maskne krijgt, maar ook als je regelmatig een masker draagt, kunnen de symptomen voor het eerst optreden.

Sommige maskers en gezichtsbedekkingen, zoals die in de gezondheidszorg worden gebruikt, kunnen tot ernstiger huidveranderingen leiden vanwege het gebruikte materiaal en de pasvorm van de beschermingsmiddelen.

Wat veroorzaakt het?

Omdat er bij maskne sprake kan zijn van verschillende huidaandoeningen, kan de precieze oorzaak van jouw klachten variëren.

In de meeste gevallen is maskne het gevolg van verstopte poriën. Je hebt al olie, bacteriën en dode huidcellen op je huid. Maar wanneer je een masker draagt, kunnen deze stoffen zich meer ophopen en je poriën verstoppen.

Een masker houdt ook vocht vast als gevolg van je ademhaling en zweten, wat de kans op acne kan vergroten.

Een andere mogelijke oorzaak is wrijving. Het materiaal van een gezichtsbedekking kan tegen uw huid schuren, wat kan leiden tot schuren en irritatie.

Hoe behandel je maskerne

Het is essentieel om een gezichtsmasker te blijven dragen, zelfs als je maskne hebt. Je mond en neus bedekt houden is een van de beste manieren om jezelf en de mensen om je heen te beschermen tegen COVID-19.

Het vinden van een geschikt masker kan maskne helpen voorkomen, maar er zijn ook manieren om de symptomen te behandelen als ze zich voordoen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *