Wat is een sinuslift?

Eén van de vaakst voorkomende procedures binnen de zogenaamde orale implantologie is het opvullen van de zogenaamde kaakbijholte. In de praktijk wordt er hier doorgaans naar verwezen als een zogenaamde sinuslift. Voor de kaakbijholte geldt dat ze zich bevindt in het gebied waar ook de kleine kiezen in aanwezig zijn van de bovenkaak. Naarmate we ouder worden is bekend dat de zogenaamde kaakbijholtes in volume toe zullen nemen. Dit heeft als gevolg dat het beschikbare bot om te kunnen implanteren zal afnemen. In het bijzonder het mogelijke verlies van één of meerdere kiezen kan ervoor zorgen dat de sinus snel naar omlaag zal kunnen zakken.

Hoe wordt zo’n sinuslift precies uitgevoerd?

Om implantaten voldoende stevig in het bot vast te kunnen laten groeien is het van cruciaal belang dat er sprake is van voldoende lengte in de kaak om de implantaten te kunnen plaatsen. Tijdens een sinuslift wordt er daarom voor gekozen om de bodem van de kaakholte naar boven te verhogen. Bovendien wordt de kaak-wal ook wat breder gemaakt. Op deze manier is er sprake van ruim voldoende bot voor de implantaten. Voor het benodigde bot geldt dat ze uit de mondholte kan worden genomen in het gebied waar ook de verstandskies of de kin zich bevindt. Het uitvoeren van een dergelijke behandeling kan dus met andere woorden een absolute vereiste zijn op het ogenblik dat je ervoor wenst te kiezen om implantaten te gaan voorzien in je mond. 

Hoe verloopt de sinuslift operatie?

Bij een sinuslift wordt er in de praktijk altijd gebruik gemaakt van plaatselijke verdoving. De kaakchirurg zal ervoor kiezen om het tandvlees op de plaats waar de sinuslift dient te worden uitgevoerd van het kaakbot los te maken. Vervolgens zal er een luikje in het kaakbot worden geboord. Vervolgens zal het slijmvlies dat zorgt voor het bekleden van neusbijholte worden afgeschoven en voorzichtig weggeduwd. Op deze manier kan de ruimte die ontstaat worden opgevuld met bot of kunstbot. In bepaalde gevallen is het eveneens een vereiste om een membraan te plaatsen ter versteviging. In principe is het zo da je bij het uitvoeren van een sinuslift rekening kan houden met een vereiste behandelperiode van ongeveer 30 minuten. 

Met welke nazorg dient er rekening te worden gehouden?

De verdoving waar gebruik van wordt gemaakt bij het ondergaan van een sinuslift is uitgewerkt na ongeveer 2 tot 4 uur. Tot op het ogenblik dat ze is uitgewerkt wordt het sterk afgeraden om te eten of te drinken. Dit om ervoor te zorgen dat verslikken of het bijten op de ongevoelige lip kan worden voorkomen. Het wordt ook vaak aangeraden om na het ondergaan van een sinuslift direct te beginnen met koelen zodat de zwelling enigszins voorkomen kan worden. Koelen is mogelijk op verschillende manieren, namelijk:

  • Door middel van een zakje of washandje met ijsklontjes;
  • Door middel van een zogenaamde coldpack; 

Hou er bovendien ook rekening mee dat een goede mondhygiëne eveneens van cruciaal belang is om een snel herstel te kunnen bevorderen. Houd de mond bijvoorbeeld goed schoon door na elke maaltijd de tanden, kiezen evenals het tandvlees te borstelen. Borstel ook voorzichtig over het wondje. Let op, spoelen wordt niet aangeraden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *