gezondheid

Hoe je langer kunt leven

Al duizenden jaren proberen mensen het geheim te ontrafelen van een lang leven. Onderzoek naar een lang leven toont aan dat het eigenlijk helemaal geen geheim is. Wij hebben het samengevat met vijf tips die je kunt gebruiken om langer te leven en je beter te voelen.

Een generatie of twee geleden was het idee om ouder dan 90 te worden onrealistisch. Dankzij de vooruitgang in de moderne geneeskunde kunnen we nu veel voorkomende kwalen en ziekten overleven die ooit fataal waren, maar het is onze levensstijl die uiteindelijk het verschil maakt.

Als je denkt dat je geen lang leven beschoren bent omdat je grootouders en ouders niet lang leefden, dan is dat niet zo. Uit de Deense tweelingstudie is gebleken dat slechts 20% van de levensverwachting wordt bepaald door genetica. De andere 80% is afhankelijk van omgeving en levensstijl – dingen die je zelf kunt beïnvloeden!

De sleutel tot een langer leven is te vinden bij de oudste bevolkingen ter wereld

De Japanners hebben de langste levensverwachting (87,1 jaar voor vrouwen en 81,1 jaar voor mannen) van alle landen in de wereld. Japan staat sinds 1980 op de eerste plaats, maar in 1960 was de rangschikking 35 en in 1970 10. De Japanse levensverwachting wordt toegeschreven aan hun dieet, uitstekende Body Mass Index (BMI) en het feit dat vrouwen boven de 50 slechts weinig alcohol drinken.

Nederland staat op de zesde plaats met een levensverwachting van 84,8 jaar voor vrouwen en 81,0 jaar voor mannen. Tussen de leeftijd van 40 en 65 jaar staan Nederlandse mannen op de eerste plaats in de wereldranglijst, terwijl vrouwen op de zesde of zevende plaats staan. De belangrijkste doodsoorzaak bij Australiërs is coronaire hartziekte.

Er zijn gemeenschappen in de wereld die Blue Zones worden genoemd en waar het hoogste percentage inwoners de leeftijd van 100 jaar bereikt. Vijf regio’s in Sardinië, Griekenland, Costa Rica, Californië en Japan werden bestudeerd. Deze negen gemeenschappelijke noemers te vinden die de sleutel kunnen vormen tot een langer leven. Het is ook afhankelijk van wat voor soort werk je hebt, als je een zwaar beroep hebt zoals renovlies behanger dan leef je over het algemeen minder lang. Deze studies hebben aangetoond dat een langere levensverwachting gebaseerd is op gemeenschappelijke levensstijlfactoren. Denk hierbij aan voeding, lichaamsbeweging, lichaamsgewicht, sociaal leven en het vermijden van risicofactoren zoals roken en alcohol.

Hoe langer te leven – Onze tips om zo lang mogelijk te leven

Het verlengen van de levensverwachting kan geen zinvol doel zijn. Tenzij je ook de kwaliteit van jouw levensstijl en gezondheid verbetert. Niemand wil gewoon zijn leven verlengen zonder de kwaliteit van zijn leven te behouden. Onderzoek toont aan dat deze vijf gezonde leefgewoonten zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het leven kunnen verbeteren. Dus, wat kunnen we doen om langer te leven?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *