Dit is het loon van een verpleegkundige

Een verpleegkundige biedt zorg, steun en behandelingen aan patiënten. Het is een beroep met veel verantwoordelijkheden, waar dus ook een passend loon bij moet horen. Het loon verpleegkundige hangt van een aantal factoren af. Allereerst bepaald het opleidingsniveau hoeveel een verpleegkundige verdient. Een verpleegkundige met een hbo-opleiding verdient gemiddeld € 2300 netto. Een verpleegkundige met een mbo-opleiding verdient iets minder, rond de € 2000 netto. Dit komt vooral doordat een verpleegkundige met een hbo-opleiding doorgaans meer verantwoordelijkheden toegewezen krijgt, waarbij een hoger salaris hoort.

Verschillende mogelijkheden met verschillend loon als verpleegkundige

Verpleegkundigen werken in verschillende zorgomgevingen. Denk aan ziekenhuizen, verpleeghuizen, hospices, klinieken en artsenpraktijken. Ze werken ook op scholen, bij bedrijven en in het leger. Verpleegkundigen kunnen ook hun specialiteit selecteren. Zo zorgen neonatale verpleegkundigen voor pasgeborenen en cardiovasculair verpleegkundigen voor patiënten die lijden aan een chronische hartaandoening en/of een hartoperatie hebben ondergaan. Het verpleegkundige loon wordt hoger naarmate deze zich verder specialiseert. Ook bepalen het soort verantwoordelijkheden en omgeving de hoogte. Een verpleegkundige in een oorlogsgebied verdient doorgaans meer dan een in het ziekenhuis. Dit komt door alle omgevingsfactoren die het werk extra risico’s en verantwoordelijkheden geven.

Een verpleegkundige maakt het verschil

In tegenstelling tot sommige banen waar je de hele dag in een hokje zit, gaan verpleegkundigen een-op-een met patiënten aan de slag. Verpleegkundigen hebben een grote impact, of het nu gaat om het toedienen van medicijnen of behandelingen, het optreden als bemiddelaar tussen de arts en de patiënt of het bieden van steun aan een bezorgde patiënt en zijn familie. Verpleging is een van de weinige beroepen waarin je de impact kunt zien die jouw loopbaan heeft op iemands leven. Een interactie met een verpleegkundige kan het grootste verschil zijn tussen een positief bezoek aan de dokter of het ziekenhuis of een negatief bezoek. Hierdoor zijn verpleegkundige onmisbaar in de samenleving, en moeten ze hier ook een passend loon voor ontvangen.

Een leven lang leren als verpleegkundige

Er is geen “normale dag” in de verpleging. Elke dag brengt uitdagingen en veranderingen met zich mee, zoals nieuwe behandelingsmogelijkheden. Patiënten reageren niet op dezelfde manier en in hetzelfde tempo op de behandeling. Je moet de behandel stijl aanpassen aan de behoeften van de patiënt en begrijpen dat niet iedereen op dezelfde manier zal genezen. Hierdoor blijf je je hele carrière als verpleegkundige bijleren. Naast praktijkervaring bieden veel werkgevers ook cursussen aan om je te specialiseren in een bepaald onderwerp of ziektebeeld. Denk bijvoorbeeld aan een specialisatie in chronische hartaandoeningen. Zo verbreedt je je kennis en werkgebied, wat het werk uitdagend en leerzaam houdt. Steeds meer verpleegkundigen vinden dan ook dat hun loon niet langer past bij alle taken die ze uitvoeren en kennis die ze bezitten. Ze vinden dat ze een hoger loon verdienen door de lange werkdagen en verantwoordelijkheden die daarbij horen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *