De synergie tussen collageen en vitamine C uitgelegd

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het menselijk lichaam en biedt verschillende voordelen voor de gezondheid, waaronder het behoud van de elasticiteit van de huid (wat kan resulteren in een jeugdiger uiterlijk), het behoud van de gezondheid van het haar en de nagels, en het ondersteunen van de gezondheid van de gewrichten.

Omdat onze natuurlijke collageenproductie met de jaren afneemt, is het belangrijk om voldoende voedingsmiddelen te eten die het collageenniveau helpen verhogen. Het nemen van een dagelijks collageen supplement is ook een effectieve manier om collageen in je lichaam te stimuleren.

Voedingsmiddelen die het collageengehalte in je lichaam helpen verhogen zijn rundvlees, kip, vis, bottenbouillon en eiwitten. Als je overweegt een collageen supplement te nemen, raden we je gehydrolyseerd marien collageen aan.

We raden ook aan een vitamine C-supplement te nemen omdat vitamine C, ook bekend als ascorbinezuur, een essentiële rol speelt bij de collageensynthese in je lichaam.

Vitamine C helpt de twee enzymen prolylhydroxylase en lysylhydroxylase de collageenmoleculen in ons lichaam te stabiliseren en te versterken.

De combinatie van collageen met vitamine C heeft verschillende voordelen voor de gezondheid, waarvan we er hieronder enkele op een rijtje hebben gezet:

Anti-veroudering

Zoals hierboven vermeld, hebben sommige studies aangetoond dat vitamine C de collageensynthese versterkt, wat een anti-verouderingseffect kan hebben.

Een in vitro onderzoek vergeleek fibroblasten, cellen in het bindweefsel, van pasgeboren baby’s met die van oudere deelnemers tussen de 80 en 95 jaar. Fibroblasten scheiden collageeneiwitten af, en deze helpen het structurele kader van lichaamsweefsels in stand te houden.

In deze studie reproduceerden de oudere cellen zonder enige supplementatie zich met een vijfde van de snelheid van de pasgeboren cellen. Maar wanneer vitamine C werd toegevoegd aan de oudere celcultuur, plantten deze cellen zich zes keer sneller voort dan de normale pasgeboren fibroblasten.

Bovendien verdubbelden de oudere cellen ook hun collageenproductie wanneer zij in vitro vitamine C toegediend kregen.

Dit suggereert dat het innemen van vitamine C met collageen de lichaamscellen zal helpen sneller collageen te synthetiseren, wat de groei van nieuw lichaamsweefsel kan versnellen en een anti-verouderingseffect kan hebben, omdat oude cellen sneller door nieuwe cellen worden vervangen.

Tip: collageen vitamine C

Wondgenezing en gezondheid van de huid

Het innemen van vitamine C met collageen kan ook zorgen voor een goede gezondheid van de huid en de genezing versnellen. Wanneer we een tekort aan vitamine C hebben, is het collageen dat door fibroblasten wordt aangemaakt onstabiel, waardoor weefsel minder efficiënt herstelt en het langer duurt voordat wonden genezen.

Er zijn aanwijzingen dat het innemen van vitamine C in combinatie met zink en arginine (een aminozuur dat voorkomt in collageen) kan helpen bij het genezen van decubitus, of zelfs kan voorkomen dat ze zich ontwikkelen.

Botgenezing

Preklinische studies hebben aangetoond dat het innemen van een vitamine C-supplement de genezing van botten na een breuk kan versnellen, de collageensynthese kan verhogen, en oxidatieve stress in het lichaam kan verminderen.

De studies ondersteunden het gebruik van vitamine C voor de genezing van pees-, bot-, en ligamenttransplantaten. Drie van de vier studies met betrekking tot de genezing van fracturen rapporteerden dat groepen die vitamine C innamen een toename of versnelling van de collageensynthese vertoonden in vergelijking met de controlegroepen.

Gezondheid van de gewrichten

Collageen helpt bij het in stand houden van gezond kraakbeen, het weefsel dat het oppervlak van uw gewrichten bedekt, en ze beschermt tegen slijtage en scheuren.

Naarmate je ouder wordt en de hoeveelheid collageen in je lichaam afneemt, loop je een verhoogd risico op het ontwikkelen van aandoeningen zoals osteoartritis.

Een studie concludeerde dat “gehydrolyseerd collageen een positief therapeutisch effect heeft op osteoporose en osteoartritis, met een mogelijke toename van de botmineraaldichtheid, een beschermend effect op gewrichtskraakbeen, en vooral bij de symptomatische verlichting van pijn.”

Er zijn andere studies die ook de bevinding ondersteunen dat gehydrolyseerd collageen patiënten met osteoartritis kan helpen.

En aangezien we al weten dat vitamine C de snelheid van collageensynthese verhoogt, is dit nog een reden waarom het nemen van collageen met vitamine C een goed idee is.

Lichamelijke activiteit

Wanneer je goede gewrichten hebt, is het makkelijker om een actieve levensstijl te blijven houden. In een onderzoek namen meer dan 70 atleten gedurende 24 weken dagelijks 10 gram collageen in. Velen meldden dat hun gewrichtspijn bij het lopen of rusten aanzienlijk afnam in vergelijking met de controlegroep.

In een andere studie namen volwassenen meer dan 2 maanden lang elke dag een 2g collageen supplement. Zij meldden aanzienlijk minder gewrichtspijn en in staat te zijn om meer fysiek actief te zijn dan degenen die geen collageen supplement namen.

Haar en nagel gezondheid

Er is enig bewijs dat het nemen van een collageen supplement helpt bij het voorkomen van zwakke, broze nagels en het stimuleren van haar- en nagelgroei.

Een studie toonde aan dat het nemen van een collageen supplement aanzienlijke voordelen kan hebben voor haar en nagels. 54 vrouwen tussen 26 en 68 jaar namen gedurende 8 weken elke dag een oraal supplement met collageen en hyaluronzuur. De resultaten toonden een aanzienlijke verbetering aan van de gezondheid van nagels en haar, alsook een aanzienlijke vermindering van de droogheid van de huid, tegen het einde van de studie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *