gebit

7 vitamines en mineralen die je Mondgezondheid ten goede komen

Wilt u gezonde tanden en tandvlees? Zorg ervoor dat uw voeding deze belangrijke ingrediënten bevat. Deze voedingsbouwstenen zijn essentieel voor een gezond gebit. Deze tips zijn opgesteld door Confidentortho.

Calcium

Geen verrassing eigenlijk, calcium staat bekend als een vriend voor tanden. In het hele lichaam helpt het mineraal bij de opbouw van botten en structurele ondersteuning. In uw mond helpt calcium uw glazuur te verharden en uw kaakbeen te versterken.

Wat te eten: Naast melk zijn kaas, yoghurt, broccoli en zalm goede bronnen van calcium.

Vitamine D

Vitamine D helpt het lichaam calcium te absorberen en bevordert de botmineraaldichtheid, dus het is cruciaal om voldoende vitamine D binnen te krijgen om het meeste uit uw calciuminname te halen.

Wat te eten: Je lichaam maakt van nature vitamine D aan door blootstelling aan zonlicht, maar de vitamine zit ook in vette vis, tonijn in blik en portobello paddenstoelen. U kunt ook op zoek gaan naar voedingsmiddelen en dranken waaraan vitamine D is toegevoegd, zoals melk, sinaasappelsap en ontbijtgranen.

Kalium

Net als vitamine D verbetert kalium de botmineraaldichtheid. Het werkt ook samen met magnesium om te voorkomen dat het bloed te zuur wordt, waardoor calcium uit je botten en tanden kan lekken.

Wat te eten: Bananen zijn bekende bronnen van kalium, maar ze zijn niet de enige. Andere groenten en fruit met een hoog kaliumgehalte zijn limabonen, tomaten, snijbiet, aardappelen, zoete aardappelen, avocado’s en pruimen.

Fosfor

Fosfor ondersteunt calcium bij de opbouw van sterke botten en tanden.

Wat te eten: Gelukkig is fosfor te vinden in een breed scala van voedingsmiddelen. Rijke bronnen van het mineraal zijn onder andere zeevruchten, zoals sint-jakobsschelpen, sardines, kabeljauw, garnalen, tonijn en zalm. Als je op zoek bent naar fosfor uit plantaardig voedsel, denk dan aan sojabonen, linzen en pompoenpitten. Je vindt fosfor ook in rundvlees, varkensvlees en kaas.

Vitamine K

Zie deze vitamine als een schild – het helpt stoffen te blokkeren die botten afbreken. Het helpt je lichaam ook osteocalcine te produceren, een eiwit dat de sterkte van botten ondersteunt. Een tekort aan vitamine K kan het genezingsproces van je lichaam vertragen en de kans op bloedingen vergroten.

Wat te eten: Het eten van bladgroenten, zoals boerenkool, collards en spinazie, kan je helpen je vitamine K-quotum te verhogen. Andere goede bronnen zijn peterselie, broccoli en spruitjes.

Vitamine C

Vitamine C versterkt uw tandvlees en het zachte weefsel in uw mond. Het kan beschermen tegen gingivitis, het beginstadium van tandvleesontsteking, en kan voorkomen dat je tanden los gaan zitten.

Wat te eten: Je weet waarschijnlijk al dat citrusvruchten rijk zijn aan vitamine C, maar je kunt het ook vinden in aardappelen en bladgroenten.

Vitamine A

Deze vitamine helpt de slijmvliezen gezond te houden. Het voorkomt een droge mond en helpt je mond snel te genezen.

Wat te eten: Voor sterk tandvlees en sterke tanden moet je veel vis, eigeel en lever eten. U vindt het ook in groene bladgroenten zoals spinazie, boerenkool en collard, of in oranje fruit en sinaasappels: denk aan abrikozen, cantaloupe, pompoen, wortels en zoete aardappelen. Deze groenten en fruit bevatten veel bètacaroteen, dat door je lichaam wordt omgezet in vitamine A.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *