Wat is Neurofeedback-therapie?

Wat is neurofeedback? Neurofeedback is een soort vorm van biofeedback, die realtime feedback van de hersenen meet, om het normale functioneren van de hersenen te corrigeren of te versterken door middel van impulsen. Een EEG-signaal wordt vanuit de hersenen van de patiënt gestuurd en zichtbaar gemaakt op een monitor. Hierdoor kun je visueel je hersengolven zien. Door middel van deze training en andere trainingen kan de hersenactiviteit beïnvloed worden. Neurofeedback-therapie toont dus hersengolf-patronen om de geest feedback te geven over wat hij ervaart waarna deze hersenactiviteit uitgebalanceerd kan worden.

Een verstoring van de balans in jouw hersenen

Het basisprincipe van neurofeedback-therapie, en het antwoord op de vraag: wat is neurofeedback, is dat ons brein het gehele lichaam bestuurt, maar ook signalen terug ontvangt op basis waarvan de hersenen geherprogrammeerd kunnen worden. Dus wanneer een persoon bepaalde fysieke of psychologische symptomen ervaart, is dit vaak te wijten aan het feit dat zijn hersenactiviteit uit balans is of niet synchroon loopt. Deze onbalans leidt vaak tot het ontstaan ​​van psychische stoornissen zoals angst, depressie, ADHD, slaap- en concentratieproblemen; om er maar een paar te noemen. In al deze gevallen kan neurofeedback-therapie verlichting bieden door de onderliggende oorzaak van de kwalen direct in de hersenen te corrigeren.

Waar kun je neurofeedback laten doen?

Nu je een antwoord hebt op de vraag: “Wat is neurofeedback?”. Vraag je jezelf misschien af waar je dit kan doen? Neurofeedback-therapie wordt meestal in een neurofeedback-praktijk uitgevoerd. Er zijn inmiddels veel in Nederland en in vrijwel iedere stad kun je terecht voor neurofeedback-therapie. Vaak heb je aan een aantal behandelingen al genoeg. Een behandeling kost gemiddeld tussen de 60 en 100 euro en hiermee is deze therapie voor veel mensen betaalbaar. De meeste basisverzekeringen vergoeden neurofeedback-therapie niet vanuit het basispakket. Mocht jij intensievere training nodig hebben, doordat jij bijvoorbeeld lijdt aan hersenletsel, psychische aandoeningen of neurologische aandoeningen, dan kan het slim zijn om een verzekeraar te zoeken die een aanvullende verzekering heeft voor neurofeedback. 

Hoe effectief is wat is neurofeedback? 

Om deze vraag te beantwoorden is het belangrijk om te kijken naar de resultaten van mensen die neurofeedback-therapie hebben ondergaan. Volgens recente cijfers kan het gebruik van deze techniek tal van symptomen van bijvoorbeeld depressie, angst of slaap- en concentratieproblemen helpen verbeteren. Daarom kan het antwoord op wat is neurofeedback, jou misschien ook helpen om jouw symptomen van bijvoorbeeld stress onder controle te krijgen. Hoewel officiële cijfers moeilijk te vinden zijn, lees je wel over 75-80% succescijfers. Uitvinden of het voor jou ook werkt kan maar op één manier, en dat is het zelf gewoon proberen.  

Doe een intake gesprek

Heb jij nog niet helemaal het antwoord op je vraag wat is neurofeedback? Dan kun je het beste eens bellen met een neurofeedback-therapeut. Zo iemand kan je meer vertellen op basis van ervaring wat het voor jou kan doen. Misschien heeft diegene wel eens iemand behandeld met dezelfde klachten als die jij hebt. Op die manier kun je specifiek te weten komen wat neurofeedback voor jou kan betekenen. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *