Is een sapkuur nu wel zo gezond?

Welk dieet we ook volgen; we hebben allemaal waarschijnlijk wel eens van de sapkuur gehoord of hebben het zelfs al eens overwogen. Voor degenen die het niet weten: Een sapkuur is het nuttigen van fruit,- en groentesappen gedurende een periode van (meestal) 3 tot 10 dagen. We doen dit om vele redenen zoals het afvallen zonder dieet, het ontgiften van ons lichaam of het verbeteren van onze huid. Het idee achter de sapkuur is dat je, door alleen maar verse sappen te drinken, je lichaam een pauze geeft van al het bewerkte eten en junkfood dat er gewoonlijk door ons lichaam heen stroomt. Dit stelt ons lichaam in staat zichzelf te resetten en te kunnen genezen. En omdat fruit en groenten boordevol voedingsstoffen zitten, krijg je nog eens een enorme gezondheidsboost binnen ook! Klinkt goed tot nu toe, toch? Maar is een sapkuur nu wel zo gezond?

Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs voor de bewering dat sapkuren ook daadwerkelijk helpen. Sterker nog, er zijn enkele potentiële risico’s en minpunten aan verbonden. Wist jij dat we, bijvoorbeeld, bijna geen voedingsstoffen en vezels binnen te krijgen bij de inname van een sapkuur?  Dit zit namelijk zo:

Beperkte voedingsstoffen

Zo zijn sapkuren zeer beperkende diëten. Je consumeert in wezen alleen vloeistoffen voor een langere periode, wat kan leiden tot grote vermoeidheid, hoofdpijnen en lichtheid in het hoofd. Hiernaast loop je ook de kans belangrijke vitaminen en mineralen mis te lopen als je alleen maar sap drinkt. Een averechts effect van wat je wilt bereiken, dus. 

Arm aan vezels

Een ander punt van zorg is dat het vermalen van groentes en fruit tot sap de vezels uit het fruit en groenten doet verwijderen. Vezels zijn een zeer belangrijk onderdeel van een gezonde voeding, omdat ze helpen de spijsvertering te reguleren en je een vol gevoel geven. Zonder deze vezels kan het zijn dat je juist te veel sap gaat drinken en hierdoor juist te veel suikers binnenkrijgt.

Meer weten over sapkuren? Raadpleeg dan altijd eerst de huisarts om te onderzoeken of jouw lichaam hier wel geschikt voor is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *