Wist je dat vier op de tien mensen ergens in hun leven psychische klachten ervaren? De kans is dus groot dat dit jou overkomt of iemand in jouw omgeving treft. Lees in dit artikel tips die de GGZ psycholoog Amsterdam je zou kunnen geven. Zo kunt zo tijdig psychische problemen herkennen. Zowel voor jezelf als voor iemand in je omgeving kan dit van levensbelang zijn. Misschien herken je nu al wel dingen tijdens het lezen van dit artikel.
Wat is een GGZ psycholoog?
Allereerst is het, voor het nut van dit artikel, goed om te begrijpen wat een GZ of GGZ psycholoog is. GGZ staat voor Geestelijke Gezondheidszorg. De benaming psycholoog is niet beschermd, om duidelijkheid in de ervaring en kennis van een psycholoog te laten zien, zijn er meerdere specialisaties. Een basispsycholoog heeft bijvoorbeeld een studie van drie jaar bachelor gedaan en één jaar master. Een GGZ psycholoog Amsterdam heeft naast die studie nog twee jaar specialisatie gedaan. Een GGZ psycholoog heeft hierdoor meer kennis.
Wat komt een GGZ psycholoog Amsterdam tegen?
Een GGZ psycholoog komt mensen tegen die problemen in hun dagelijks leven ervaren. De problemen uit de omgeving kunnen zich uiten in psychische klachten, maar andersom kan ook. De psychische stoornis beïnvloed dan iemands mogelijkheid om mee te draaien in de maatschappij. Voordat iemand echter bij de GGZ psycholoog Amsterdam zit, gaat er in privésfeer vaak veel aan vooraf. Psychische hulp zoeken is moeilijk, het is aan jezelf en de omgeving om iemand te helpen voor de psycholoog ingeschakeld wordt.
Leer psychische problemen te herkennen
Psychische problemen herkennen bij jezelf of een naasten is belangrijk om op tijd hulp te zoeken. Je moet met name op iemands gedrag letten, wanneer het gedrag van iemand verandert, dan is er vaak een reden voor. Iemand kan bijvoorbeeld stiller worden, vaker boos zijn, onrustig of slecht slapen. Kortom, er is een verandering. Een GGZ psycholoog Amsterdam zal hierover praten. Maar omdat die in deze fase nog niet ingeschakeld is, zal de omgeving dit moeten doen.
Praten met iemand met psychische klachten
Iemand die een boze houding heeft, zich isoleert van zijn omgeving, teveel drank drinkt of niet eet; misschien herken je het bij jezelf of iemand anders. Praten over de manier waarop het geuit wordt, is de makkelijke maar ook slechtste weg. Dingen zeggen als “Wees toch wat vrolijker”, “Je moet minder drinken” of “Doe eens rustig”. Dit soort dingen hoor je vaak, maar helpt eerder averechts. De reden is dat er een oordeel in zit. Je geeft iemand die zich slecht voelt met jouw veroordeling een schop waarmee hij of zij nog dieper in de put komt. Hoe moet je dit wel aanpakken? Dit is een vraag waar een GGZ Psycholoog Amsterdam wel het antwoord op heeft.
Hoe praat een GGZ psycholoog Amsterdam met iemand?
Een GGZ psycholoog Amsterdam zal in het intakegesprek iemand willen leren kennen. Er wordt op een rustige, niet veroordelende manier over de uitingen gepraat. Door middel van open vragen komt het gesprek op gang. De antwoorden op alle vragen, maken de puzzel compleet. Een psycholoog, zeker de psycholoog van Oh My Mood, neemt de tijd voor iemand om te luisteren. Dit is belangrijk. Deze dingen kun jij zelf ook met iemand in je omgeving doen. Laat merken dat je de tijd voor iemand wilt nemen en iemand beter wilt begrijpen. Dit helpt enorm!